KALINOWE CZARY MARY-cz.I PRZEDMIESZKI

Kalina koralowa (Viburnum opulus) rozsiewa wokół siebie niezwykłą magię. Obdarowuje nas leczniczą korą w kwietniu, kwiatami w maju, a na jesieni kusi owocami. Idealnie okrągłe o przepięknym odcieniu czerwieni, przebłyskują pomiędzy drzewami i krzewami w lesie, nad jeziorem czy rzeką.

Zawiera ogrom składników aktywnych, które postanowiłam zamknąć w przeróżnych przedmieszkach, aby następnie przedłużyć ich „życie” w kosmetykach, które swoją obecnością zaszczycą mam nadzieję nie tylko moją toaletkę 🙂

Składnikami czynnymi kaliny są: flawonoidy (astragalina, kwercetyna, amantaflavon, kemferol), garbniki (ok. 6-7% w korze), triterpeny (alfa- i beta-amyryna, kwas oleanolowy, kwas ursolowy), kumarynowce (skopoletyna, eskuletyna), olejek eteryczny, gorycze (viburnina), fitosterole (beta-sitosterol), alkohole fenolowe, flobafeny, fenolokwasy (kwas salicylowy), kwas walerianowy, pektyny, kwas mrówkowy, kwas octowy, kwas kaprylowy, viburnitol (cyklitol), żywice 6-6,5%. Owoce zawierają saponiny, garbniki (3%), cukry (32%). źródło dr Różański.

Pod w/w linkiem można sobie poczytać o wewnętrznym stosowaniu kaliny i co ważne obróbce i sposobach przygotowania szczególnie owoców (przemrożenie, obróbka termiczna) aby były zdatne do spożycia. Ja skupię się jedynie na przetworzeniu owoców kaliny w ekstrakty do kosmetycznego wykorzystania.

Zastosowanie zewnętrzne kaliny: plamy naczyniowe, żylaki, obrzęki, teleangiektazje i wenektazje (uszczelnienie i wzmocnienie naczyń krwionośnych), stany zapalne, upławy, sprawdza się też przy trądziku i owrzodzeniach, reumatyzmie i artretyzmie.

Wykonane przedmieszki będą podstawą do tworzenia kalinowej serii kosmetycznej z przeznaczeniem dla cery naczynkowej, z trądzikiem różowatym i jako kolejny składnik, obok śnieguliczki, mojego płynu do higieny intymnej.

Co z tego całego dobrodziejstwa wykonamy? Sposobów wiele, ale przede wszystkim kierujemy się późniejszym zastosowaniem przedmieszek.

1.EKSTRAKT SOLANKOWO-GLICERYNOWY

Owoce (1 część – 100g) miażdżymy i spryskujemy spirytusem dla lepszej ekstrakcji, pozostawiamy na godzinę,  łączymy z solanką Ringera (300g), blendujemy i pozostawiamy na kolejną godzinkę. Przecedzamy i łączymy z gliceryną roślinną w proporcjach 1:1 tzn. jeżeli wyszło nam np. 350g kalinowej solanki to dodajemy 350g gliceryny. Całość mieszamy i gotowe.

Możemy zastosować taki ekstrakt do toników, kremów, serum, płynach micelarnych, płynów do higieny intymnej – pamiętając o nie przekraczaniu 15% gliceryny w produkcie końcowym (trzymamy się stężenia 5-15%).

 

p1100624
urzekający kolor 🙂

 

UWAGA !– owoce po przefiltrowaniu pozostawiamy do dalszego kosmetycznego wykorzystania (peeling kalinowy – opis w kolejnej części postu dotyczącej kosmetyków).

2. EKSTRAKT ETANOLOWY

Owoce kaliny zalewamy 70% spirytusem i odstawiamy w ciepłe miejsce na przynajmniej 2 tygodnie. Do stosowania wewnętrznego dodawalibyśmy jeszcze miód, w tym wypadku jeżeli to ma nam służyć tylko do zastosowania kosmetycznego darujemy sobie ten słodki składnik :).

Ekstrakt można zastosować w tonikach (uwaga na stężenie alkoholu – nie do każdej cery), w maściach na bóle reumatyczne i stawowe, jako składnik w maściach na żylaki i hemoroidy.

 

p1100623
czerwone korale 🙂

 

3. EKSTRAKT ENZYMATYCZNY

Owoce kaliny (100g) miksujemy z solanką Ringera lub wodą demineralizowaną (100g),  pozostawiamy na godzinkę do ekstrakcji, następnie odcedzamy i owoce zalewamy porcją spirytusu, mieszamy i odcedzamy. Łączymy z poprzednim ekstraktem solankowym w proporcji 100ml ekstraktu solankowego z maksymalnie 18ml ekstraktu etanolowego. Enzymy to białka, więc nie tolerują wysokiej temperatury (powyżej 40 stopni) i wysokoprocentowego alkoholu. Dla lepszej konserwacji dodaję 3% kwasu migdałowego.

Do wykorzystania w tonikach, kremach.

Bardzo lubię ten ekstrakt, pisałam już o nim przy okazji wykorzystania owoców zawierających sporo kwasów AHA TUTAJ.

Kalina zawiera fenolokwasy – kwas salicylowy należący do kwasów BHA (beta-hydroksykwasy) – jest w kosmetyce stosowany głównie do cery trądzikowej i łojotokowej.

4. MACERAT OCTOWY

Owoce kaliny po wszelakich wcześniejszych ekstrakcjach plus świeża ich dostawa zalana octem jabłkowym własnej produkcji w proporcji 1:3, pozostawione w słoiku pod bawełnianą lub lnianą ściereczką na 2 tygodnie do ekstrakcji jako idealny składnik toników do twarzy, płukanek do włosów.

W kolejnej części kalinowego czarowania – kosmetyczne koralowe cudowności 🙂

 

p1100617
Kalina w towarzystwie aloesu

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s